Borzongás, félelem, rejtély à la ötvenes-hatvanas évek. Ez a Twilight Zone, amit Magyarországon Alkonyzónaként ismerhetünk. Rod Serling sorozata - aminek mindenegyes részét személyesen ő narrálja - hatalmas sikernek örvendett az Egyesült Államokban, később lassan eljutott hazánkba is, most pedig - hála az Internetes videómegosztásnak - minden számítógép-bubus számára elérhető. 1959 és '64 között, az öt évad során összesen156 sci-fi-thriller készült, egytől-egyig természetfeletti mesékkel, amik nemtől és kortól függetlenül mindenki szívébe belelopták magukat - kinek-kinek a saját szájíze szerint.

A Twilight Zone-hangulatot és az egymástól teljesen elkülönülő történetek közötti összekötő kapcsokat minden rész kiválóan illusztrálja. Nincsenek a sorból kilógó darabok, valamelyiket mégis ki kellett választanom ahhoz, hogy megfigyelhetővé váljon a mai - háromdéhez, rengeteg öldökléshez és vérhez szokott - közönség számára.

A Most Unusual Camera - Különös fényképezőgép.
Egy piti, bűnöző-házaspár, Chester és Paula betörnek egy ritkaságokat értékesítő boltba, ahonnan festményeket, vázákat és egyéb csecsebecséket zsákmányolnak. A látszólag értéktelen dolgok között egy kamerát fedeznek fel, amiről hamar kiderül, hogy kincset ér… Hogy tudják a különleges masinát a legjobb célra fordítani? Állítsák az emberiség szolgálatába vagy használják saját céljukra? Kiderül a Twilight Zone következő epizódjából - itt, itt és itt.

A mai ember számára ügyetlennek és egyszerűnek számító történet az első fordulat után igencsak kiszámíthatóvá válik, és hosszabb időre az is marad. Ám egy újabb csavar némileg visszavisz minket az alkonyzónába, ahol kedvünkre szörfölhetünk. Ha nem is egy David Lynch és semmi köze a Hitchcock-féle fordulatos filmekhez, a Most Unusual Camera mégis elejétől a végéig érdekes, szép és van benne valami különös varázs is. Ahogy minden egyes rész egyszerű, mégis varázsltos. És persze azt se feledjük, hogy a huszadik század közepén Amerika még meglehetősen naiv és manipulálható volt. Bár Orson Welles nagy port kavaró rádiójátéka után már talán nem hittek el mindent, amit a média harsogott, mégis a kor embere számára egy ilyen sorozat sokkal nagyobbat durrant, mint egy hasonló kaliberű produkció tenné ezt manapság.

 

'Object known as a camera, vintage uncertain, origin unknown. It's a beckoning come-on for a quick walk around the block in the Twilight Zone.'

 

Rendezte:John Rich
Írta: Rod Serling
Szereplők: Fred Clark, Jean Carson, Adam Williams

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr572142667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása