Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy olajtársaság. Logója zöldben tündökölt, neve ennyi volt csupán: BP.

Sok vaj volt már a füle mögött, miről sokan mit sem sejtettek, amíg nem BP hatalmas galibát okozott a Mexikói-öbölnek nevezett tiszta vízű oázisban. Halak, madarak, emberek vesztették el életüket, élő- illetve munkahelyüket…

…Sokan a pénzüket, megélhetésüket, még néhányan szabad mozgásterüket.

Hogy hogyan történhetett mindez? Sajnos erre még nem derült fény, ám két lelkes amerikai riporter, nevezetesen Marcela Gaviria és Martin Smith útnak indult, hogy képeket és riportokat rögzítsen, amiket aztán archív felvételekkel megtűzdelve dokumentumfilmként tálaljon a PBS csatorna kedd esti Frontline című műsorának keretei között The Spill, vagyis a Szivárgás címmel.

Az amerikaiak egyenesen történelmük legnagyob ökológiai katasztrófájának kiáltották ki a 2010 április 20-adikai olajfúrótorony-robbanást, melynek következtében 11 munkás vesztette életét. A személyi veszteségeken túl a mélytengeri vezetékek sérülése a térség ökoszisztémájában és a környező települések halászati iparában is komoly károkat okozott.

A világ egy emberként figyelte a híradásokat, felválta szidalmazott és sajnálkozott, de tehette volna ezt már korábban is. A teljesség igénye nélkül felsorakoztattak nekünk pár nem túl kellemes, az Amerikai Egyesült Államok területén megesett esetet, amik ugyan kisebb hírveréssel, de annál több borzalmas adattal forrottak össze.

A British Petroleum 2004 óta van jelen a közép-amerikai térségben, 2009-ben pedig már a Mexikói-öböl olajkészletének vezető kitermelője volt. De lapozzunk csak bele a BP amerikai naplójába! Már az egyik első torony, a Thunderhorst sem állt sokáig stabil lábakon: egy nagyobb vihar következtében 2005 júliusában egyszerűen összerogyott.

Azonban ez csak egy aprócska hiba a 22 közül, amelyeket a BP harrmincéves működése során elkövetett.

Ugorjunk néhány mérföldet nyugatra egészen 2005 március 25-éig Texas Citybe. A tizenöt emberéletet követelő robbanást máig a BP egyik legnagyobb baklövéseként tartják számon. Az 1934-ben épült olajfinomító történetében igen gyakran keletkeztek apróbb tüzek, az 1991-ben esedékes generált valahogy mégis háttérbe szorította az az erős költség-lefaragás, ami a nyolcvanas évektől kezdve jellemezte a BP üzletpolitikáját. Ennek az üzlepolitikának viszont meglehetősen ellentmond az a nagyösszegű kártérítés (több mint egy milliárd dollárról van szó), amit az elhunyt dolgozók hozzátartozóinak fizettek az ügy elsimításának érdekében.

Ugorjunk most egy nagyobbat, fel északra, egészen Alaszkáig és még 3 évet. 2002-ben ugyanis egy másik olajkitermeléssel foglalkozó üzemet sodort veszélybe az eszeveszett spórolás. A vezetékek elhanyagolása és az esedékes ellenőrzések hiánya és a nem megfelelő szigetelés okán itt mintegy nyolcszáz liter olaj ömlött ki az Északi lejtőre.

A brit olajcég dollármilliókat spórolt az ellenőrzések és karbantartások elhagyásával. De a sorozatos balesetek, az elpazarolt olaj és a személyi veszteségek is csak az egymásra mutogatást eredményezték. A Spill ezek miatt már egyáltalán nem ad több esélyt a BP-nek a bizonyításra…

Több amerikai médim is elismerően nyilatkozott a filmről, többen - közöttük a New York Times Art rovata - üdvözölte objektivitását és azt a tényt, hogy sikerült minden részrehajlás nélkül összeállítani ez a körülbelül egy órás tényfeltárást. Európai (vagy magyar?) szemmel azonban ezzel vitába szállnék. A film bíráló hangneme ellenére ugyan élvezhető (és feldolgozható) mennyiségű adatot hordoz, bár aki a Best of BP helyett a Mexikói öbölre koncentrálna, az csalódni fog. Habár ezek az események és a róluk készült felvételek magukért beszélnek, mégis a vágás hatásvadász drámaisága uralja a filmet, de ez ugyancsak kultúra kérdése.

A más értékrendszer szerinti vizsgálat ellenére mégis rendkívül hasznos és dícséretes, hogy végre valaki tömören és (megint csak európai szemmel) röviden összefoglalta a tényeket, amelyek bizonyos aspektusból a 2010 tavaszi katasztrófa okaiként értelmezhetőek.

A Spil és az interjúk bővített változatban a PBS csatorna honlapján továbbra is megtekinthetőek. (PS: Területi korlátozások előfordulhatnak!)

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr372410831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása