Honnan ered a hip-hop? Természetesen Amerikából - állítaná a műfaj minden szakértője... A Lopott ritmus c. film ezt a "tévhitet" kívánja megcáfolni, rávilágítva minden ténymorzsára, ami a hip-hop, vagyis a hipi-hopi eredetét alátámasztja. Az eredeti székely tánc gyökerei Föves (véletlenül sem "Füves") település népszokásaihoz kapcsolódik, pontosabban az éves kenderégetés ünnepére, amikor is az egész falu gyorsan extázisba esett és az illatozó kender-máglya körül és a fent említett táncot járta. A tánc egyik Egyesült Államok beli előadásán aztán véletlenül két színes bőrű takarító is részt vett, megtetszett nekik és hipp-hopp, így lett a hip-hop.

Szecsanov Martin többek között a marosvásárhelyi rövidfilm-parádén, az Alter-Native-on is díjazott kísérleti kisjátékfilmje már az első nézésre belopja magát a néző szívébe. Nem a kendermagosoknak és nem is az amerikai rappereknek készült. Nem komoly és nincs a sorok között megbújó üzenet. A rendező, Szecsanov és az író, Zánkay Piros bevallása szerint a filmet csak az egyszerű szórakoztatásért készítették.

Mi mindenesetre nagyon jól szrakoztunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr412305932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása