Adott nekünk egy szuperszexi szuperügynök, nevezetesen Evelyn Salt, a CIA hű alkalmazottja. Egy szupervumen, aki kemény, mint a beton és törhetetlen, mint Batman csontozata. De hogy ne legyen olyan egyszerű, behoznak egy orosz bűnözőt neki vallatásra. Egy s más érdekes orosz kémmese után a martalóc vodkavedelő egy amerikában ügynökként dolgozó orosz spiont nevez meg: Evelyn Salt. Gyors meglepődést követően ám a CIA emberei sem restek, felelősségre vonják szupervumenünket, akinek így nincs más választása, mint a menekülés. Bugyiaggatás, tisztítószerekből fegyvergyártás, futás, ugrás, futás, mászás, futás szőkén, futás feketén, futás, futás, futás…

Saltnak, mint alvóügynöknek élete feladata, hogy végezzen az orosz elnökkel, aki a közeljövőben meg is látogatja a hárombetűs országot – egyenesen vesztébe rohanva. Vagy nem? Evelyn Salt ügynök teszi, ami a dolga, majd továbbáll, megérkezik igazi társai, az orosz csapat főhadiszállására, ahol végre békében térhet nyugovóra. Vagy nem? Onnan egy régi barátja, úgynevezett Sebhelyesarcú Harry Potter szolgálatába áll, ahol tökéletesen álcázva, férfiként tevékenykedik tovább. Vagy nem?

Ilyen és ehhez hasonló triplacsvarok jellemzik az egész sztorit, amik nélkül az valószínüleg a limonádénál is hígabb lenne. Angelina Jolie szép meg minden, és biztos akadnak olyanok is, akiknek csöpög a nyála, ha egy hozzá hasonló vad bombázó kamionról kamionra ugrál, viszont ez igencsak kevéske a boldogsághoz. És bár a film messze nem (hangsúlyozom, messze nem) unalmas, kerek száz perce alatt sokminden történik; és hál’ Istennek az olyan dolgok is gyakoriak, amik szánt szándékkal az egyre lájtosodó történetbe egy kis életet visznek. Mindezekkel együtt a Salt ügynök mégis meglehetősen sablonos és annyira amerikai, amilyennek egy pénzvadász akciófilmnek lennie kell – sajnos a komolykodós fajtából.

Nézzük meg egyszer, nem fogjuk sajnálni a rászánt időt, de azt hiszem többször azért annyira nem kell.

És hamár sablonosságba ágyazott kuszaság, a végére egy kedves kis közhellyel élnék: itt senki sem az, akinek látszik. Vagy mégis?

 

Rendezte: Phillip Noyce
Írta: Kurt Wimmel
Fényképezte: Robert Elswit
Szereplők: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr832292199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása