Waris Dirie felkapott modell, aki nem kis viszontagságok közepette szökött meg szomáliai otthonából, és költözött a nagy lehetőségeket kecsegtető brit fővárosba. A nomád és primitív szokások elől menekülő lány élete a nagy Nyugaton sem volt mindig csillogó, először cselédkedett, verték, takarítania kellett és dobozban aludt London egyik kétes biztonságú környékén. Ám történt egyszer, hogy az egyik helyi gyorsétteremben felmosás közben felfigyelt rá egy igen nagy nevűnek számító fotográfus, aki addig-addig noszogatta a lányt, hogy egy fénykép-sorozat lett találkozásuk eredménye.

Ekkor indult el az elragadóan szép és különleges Waris modell-karierrje. Kifutóról-kifutóra és fotózásról-fotózásra járt, pózolt a Piccadilly Circus falán, felfelé ívelő karrierje mégis a származása és állampolgársága miatt ütközött súlyos akadályokba.

Amikor határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kapott az Egyesült Királyságba, élete és és sikerei elkezdhetek kibontakozni.

Waris Dirie túlélte a szomáliaiak hitrendszeréből adódó infibulációs (körülmetélési) procedúrát, az elfertőződött seb okozta betegséget, a jópár kilóméteres gyaloglást Mogadishuba, a megaláztatásokat és a nincstelen életmódot… Túlélte, és úgy döntött, később megszerzett befolyását arra használja, hogy megmutassa a világnak, milyen komoly következményei lehetnek az afrikai tradícióknak, és, hogy hogyan lehet felemelt fejjel hátrahagyni mindent egy jobb élet reményében.

Waris Dirie megmutatta… Az ENSZ egyik - nők egyenjogúságáért fellépő - nagyköveteként felszólalt a világ előtt. Majd megírta életrajzi könyvét, amiben nyíltan beszél élete meghatározó napjáról, a tragédiákról és a csillogásról.

Sherry Horman pedig megfilmesítette a topmodell történetét. A film drámaisága igaz egy kicsit túl spirázott, és egy jól irányzott dallammal az összes drámai pillanatot némileg giccsessé teszi, mégis azt kell mondanom, a film igazi szívszorító tragédia, és talán nem csak a hölgynézők szívét facsarja meg.

Liya Kebede játéka talán a film legnagyobb előnye. A színészválasztásé pedig az, hogy a színésznő maga is afrikai származású szupermodell, így igazából nem okozott neki komolyabb problémát, hogy átérezze Waris világát. És az sem mellékes - hogy  az ajakvastagság-bakitól eltekintve - hasonlít is az igazira.

A film elbeszélésmódja igazából a "jelenre" koncentrál, kisebb magyarázó intermezzókkal, melyek arra hivatottak, hogy kiegészítsék és megmagyarázzák főhősnőnk sorsát, kiemeljék a miérteket és képet adjank a világ fejlettebb felének Afrika ezen részéről.

Reméljük, mind a könyv, mind a film felhívás lesz, és hiába a limonádé megjelenítés, mindenkit gondolkodásra, az arra hivatottakat pedig cselekvésre késztet majd.

 

Látsd még a film ajánlóját és trailerét.

Rendezte: Sherry Horman
Waris Dirie könyve alapján a forgatókönyvet írta: Smita Bhide
Fényképezte: Ken Kelsch

Szereplők:Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr762074896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása