Révbe ért a 2010-es Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, és a szombati záró gálán kiosztották az idei díjakat.

A díjátadón először a közönség-díjas filmet hirdették ki. Az elismerést A fantasztikus Róka úr kapta a Hátralévő életed első napját és a A Vörös Kápolnát megelőzve.

A gála második műsorszáma a Diákzsűri döntésének kihirdetése volt. Díjukat az Elly története című iráni alkotás nyerte el. Az Asghar Farhadi által jegyzett film az indoklás szerint „kiválóan reflektál a férfi és női kapcsolatok társadalmi vetületeire egy sokszereplős, jól működő zárt szituációs drámán keresztül”.

Végül ismertették a Nick James, Tiina Lock és Gothár Péter triójából álló nemzetközi zsűri döntését. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott Hullámtörök-díjat idén a holland  A bőrön is áthatol kapta. Nick James elmondta, a díjat olyan elsőfilmes rendezőnek (Esther Rots) ítélték, akinek filmje „témaválasztását és esztétikai megvalósítását tekintve is merészségről tesz tanúbizonyságot”. Gothár Péter pedig a személyes hangvételt és a nézővel való kiváló kommunikációt tartotta fontosnak a díjazott filmben. A film rendezője a gálán – sajnos csak az Interneten keresztül – kiemelte, az erőszakos támadásnak áldozatul esett főhősnő összeroppanását, felépülését és reakcióit saját személyiségéből kiindulva alakította ki. Esther Rots továbbá elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy első filmjével elnyerte a Titanic fődíját, amihez egyébiránt egy tízezer eurós csekk is kapcsolódik, és azt egy következő film elkészítéséhez használhat fel.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr201932994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása