Fritz Lang 1927-es remekműve a Metropolis, nemsokára újra a mozikba kerül USA szerte. Az apropó pedig nem más, mint a digitálisan felújított és a 2008-ban megtalált kivágott anyagokkal megtoldott, vagy inkább kiteljesített verzió bemutatása (2008-ban a Berlinalen már néhány kiválasztott láthatta a 147 perces verziót.). A bemutatóra pontos dátum még nincs, sőt az sem tisztázott, hogy hazánkba eljut e a filmvászon, azonban az már biztos, hogy 2010 novemberében már kézhez vehetjük DVD/Blu-Ray formátumban az immáron The Complete Metropolis címmel bemutatott klasszikust. Április 15-től pedig ti magatok is nyomonkövethetitek a projektet az új Metropolis Honlapon.

 

Annak aki pedig nem ismerné az eredetit, néhány szó a filmről:

 

"A Metropolis (Metropolis) a német expresszionista iskolához tartozó, 1927-ben bemutatott fekete-fehér német némafilm, rendezője Fritz Lang. Lang és neje írta meg a szövegkönyvet 1924-ben és 1926-ban lett elkészítve a forgatókönyv. A történet egy futurisztikus jövőben játszódik és megmutatja a nagy különbségeket a társadalmi osztályok (a munkásosztály és a vezetők) között. A filmet Németországban rendezték a Babelsberg Studióban, és 1927-ben, a Weimari-köztársaság ideje alatt adták ki. Az akkori idők legköltségesebb filmje volt ez, hozzávetőleg 5 millió birodalmi márka volt a készítés ára. A német bemutató után a filmből kivágtak egyes jeleneteket, ezek el is vesztek, és azóta több próbálkozás is történt a visszaállítás érdekében. 2008-ban kerültek elő az elveszettnek hitt jelenetek." (wiki)

 

Akinek felkeltette érdeklődését és már képtelen várni a novemberi megjelenésig az megtekintheti a teljes, 1927-es verziót a Youtube filmarchivumából:

 

 

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr281898419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MetalBK 2010.04.07. 12:15:39

Ja jó, azt hittem ez Superman városáról szól. fúúh.

Szita Kata 2010.04.07. 21:52:11

Ezt a várost eddig csak a japók rimékelték, méghozzá egy animé-ben. Blááhh!
süti beállítások módosítása