Tarantinosan véres, közelebbről Kill Billesen szamurájos, Sin Citysen képregényes továbbá szuperhírósan bugyuta, és mindezekkel együtt az első perctől az utolsóig rendkívül szórakoztató.

Rég láttam már olyan filmet, ami ennyire sokféle műfaji klisét kebelezett volna magába - méghozzá teljesen klisék nélkül. A Kick Ass (magyarul Ha/Ver) az elmúlt hetek/hónapok talán egyik legjobb multiplexes darabja, és az előző ajánlók után én arra buzdítanék mindenkit, hogy üljön be - ízlés szerint  - egy vödrös popkornnal a moziba, vagy házival a tévé elé.

A Mark Miller képregényéből készült film szuperhősök egész garmadáját sorakoztatja fel: az elbocsátott rendőr, Big Daddy és kicsi lánya, Hit-Girl egy különc Batman-Robin párost alkotnak - egy tizennyolcas karikába zárva. Ők a helyi főgengsztert, Frank D'Amicot szemelték ki maguknak. Itt van nekünk az ifjabb D'Amico, Chris, aki Red Mist-ként épül be a szuperhősvilágba; és természetesen maga Kick Ass (polgári nevén Dave Lizewski), aki noha nem a suli legmenőbb (sőt inkább az egyik leglúzerebb) fiúja, mégis nagy elszántsággal veti bele magát a világvédő projektjébe.

Igen, a karakterlista igen színes, egybe véve és külön-külön egyaránt. Minden figurát van miért szeretni és utálni is, mindegyik szuperül ki van dolgozva, és valahogy a legnyomibbtól a legmenőbbig mindegyiknek jól áll a vér.

"Who I am? I'm Kick Ass."
Főhősünk motivációjának magját nem holmi természetfeletti képesség, hanem csupán az utcai huligánok megfékezése és az áhított hölgy kegyeinek elnyerése adja. Ám a motiváció édeskevés mindehhez, így első bűnüldözési kísérlete is csúfos kudarcba fullad. A történet fintora, hogy e kudarc következtében idegvégződései kissé összekuszálódnak, aminek következtében a fájdalmat már alig-alig érzi. Ám a parát annál inkább…

Tehát mondjuk, hogy megvan a "szuperképesség", induljon útjára a nagy Kick Ass mánia! Tizenhatezer rajongó a májszpészen, híradók és jútyúb-videók, de az igazi akció Big Daddy és Hit-Girl felbukkanásával kezdődik, amikor főhősünk akarva-akaratlanul belekeveredik a Frank D'Amico elleni igencsak véresen komoly harcba. Ám ehhez a kókóbárónak és buzgómócsing fiacskájának, Chrisnek is lesz egy-két szava…

Innen már a sztori bontakozzon ki mindenkinek privátban, de annyit azért előre bocsátanék, hogy dráma, nevetés, sírás, szembefogás is lesz rendesen. Nick Cage a legkőkeményebb apuka, Chloë Moretz a legvagányabb iskoláslány, Aaron Johnson pedig a legtöketlenebb nagymenő. Ők együtt adják nekünk e 117 perc élvezetét. Köszi mindenkinek!

 

Rendezte:Matthew Vaughn
Írta: Matthew Vaughn és Jane Goldman
Fényképezte: Ben Davis

Szereplők:Aaron Johnson, Nicholas Cage, Cloë Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Mark Strong, Lyndsy Fonseca

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr182098089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzás Dániel 2010.06.22. 00:01:29

jó írás...csak a film elég gyopár. az első negyed óra még adja...de utána...
Mindig is a természetfilmeket kedveltem.

Szita Kata 2010.06.22. 00:46:06

Lehet, hogy a gyopárokról szóló filmmel kevered!
süti beállítások módosítása