Egyre fogynak a filmes ünnepek, végéhez közeledik az idei fesztivál-időszak. A Cannes-i Filmfesztivál is ím bezárta kapuit a 2010-es évre.

A világ egyik legrangosabb elismerését, az Arany Pálmát egy thaiföldi rendező, Apichatpong Weerasethakul a Boonmee bácsi, aki emlékszik előző életeire című filmjének ítélte oda a Tim Burton vezette zsűri. A hosszú nevű rendező hosszú című darabjának főhőse egy vidéki öregúr, akinek megjelenik halott felesége és fia, hogy végigkísérjék utolsó nagy útján. A szürreális film osztatlan sikert aratott mind a nézők, mind a szakma körében.

A fesztivál Nagydíját a francia Xavier Beauvois Istenek és emberekje vitte el, a rendezés díját pedig Matthieu Amalrick kapta a Turnéért. Előbbi egy kolostorban dolgozó keresztény- és muzulmán szerzetesek együttélésének konfliktusairól, míg utóbbi egy kiégett tévéproducer szárnypróbálgatásairól szól.

A különdíjat Mahamat-Saleh Haroun az Üvöltő emberért, a forgatókönyv díját Li Chang-Dong a Költészetért vihette haza.

A női alakításért Juliette Binoche-t jutalmazták az iráni-olasz Hiteles másolatban nyújtott alakításáért. Az urak mezőnyében két nyertes is született: Javier Bardem az Inárritu Biutiful-ért, Eliio Germano a La nostra vita-ért kapott szobrot.

A magyar mezőnyben sincs ok a panaszra: a már sokszor említett Pál Adrienn megkapta a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját. A Szelíd teremtés - A Frankeinstein-terv című Mondruczó-film ugyan nem kapott díjat, de a teltházas előadások és az elismerő kritikák magukért beszélnek.

További díjazottak és részletek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr942028654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása