Vége az idei Mediawave filmes szekciójának. Noha a fesztivál május 16-ig még rengeteg programmal várja az érdeklődőket - többek között a Jazz & Öko Fesztivál keretei között Őriszentpéteren és Rudersdorfban. A filmes programok végére azonban pont került és kiosztották a mustra díjait is.

A fődíjat egy grúz alkotás, a sokat mondó című, A másik oldal vitte el. George Ovashvili filmje egy széthullóban levő családról szól. Tedo és édesanyja a grúz-abház összetűzések miatt menekülni kényszerül otthonukból, ám az édesapa betegsége miatt ottmarad. Új otthonukban keményen dolgoznak, hogy a családfőnek segítsenek, ám amikor Tedo rajtakapja édesanyját egy másik férfival, elhatározza, hogy visszaindul apjához. A másik oldal egy kisfiú sorsán keresztül mutatja be a háború borzalmait és következményeit. Szívszorító történet a hirtelen felnőtté válásról.

A filmet, ami tavaly Berlinben, Seattle-ben is bemutatkozott, Amir Assadi fényképezte, a forgatókönyv pedig Nugzar Shataidze munkáját dícséri. Szereplők: Tedo Bekhauri, Galoba Gambaria, Nika Alajajev.

 

 

Az országos diákzsűri díját egy svéd-német koprodukció kapta. A sasvadász fia a dán rendező, René Bo Hansen már nemzetközi sikert aratott több dokumentumfimjével és a Miga utazása című nagyjátékfilmmel, és legújabb darabja is kapott már díjat szerte a világon - nem csak a Mediawaven. A sasvadász fia mély érzések közt kutat. Filozófia, szépség, természet - mind a film nyugodt világának részei. A Mongóliában forgott film lenyűgöző tájakra kalauzolja el a nézőket.

A legjobb vágásért a francia Aurique Delannoyt ismerte el a zsűri a A szoknya napja című filmben nyújtott munkája alapján.

A legjobb férfi színész Hannu-Pekka Björkman (Burjánzó szerelmek háza-Finnország), a legjobb nő alakítás elismertje pedig Rifka Lodeizen, aki a Titanic-nyertes A bőrön is áthatol című filmben alkotott nagyot.

Két magyar díjazottunk is van: Trencsényi Klára, aki a román Vlad Naumescuval karöltve kapta a legjobb rendezés díját a Madarak útján című doksiért; és Bertóti Attila a közönségdíjat az Ariadné fonala című animációs filmért.

További nyertesek a fesztivál honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr241994698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása