Április 8-án, csütörtökön újra kiköt a Titanic, megkezdődik magyarország egyik legrangosabb nemzetközi filmes 2010-es seregszemléje. A versenyfilmek szekcióján kívűl még nyolc blokkban vetíti a filmeket a Kino, az Örökmozgó, a Toldi és az Uránia.

Irántól az Egyesült Államokig, Portugáliától Magyarországig 61 alkotó nevezte be alkotását a mustrára, ezek közül a Sight & Soundos Nick James, az Európai Bizottság MEDIA programjának egyik oszlopos tagja, az észt Tiina Lokk és az örökérvényű Megáll az idő rendezője, Gothár Péter alkotta zsűri kilencet szavazott be a versenybe. Ezek közül kiemelendő (és természetesen megnézendő) a spanyol, Asszony zongora nélkül című Javier Rebollo-darab, melynek humoros abszurditása és sajátságos képi megoldásai igazán szórakoztató filmet kerít egy átlagos háziasszony kettős életéből. De a többi versenyfilmre is érdemes lesz odafigyelni: Jukka-Pekka Valkeapaa első nagyjátékfilmje, a Látogató a finn rideg meseszerűséget egy fiú és édesanyja történetén keresztül szemlélteti; az Elly történetében az iráni Ashgar Farhadi szociológiai körképet ad a teheráni fiatalok társadalmi rendszerben való elhelyezkedésének konfliktusairól.

A Családi kötelékek szekció kínálatából: Andrew Bujalski, amerikai rendező egy szomorú és nehézségekkel tűzdelt sorsú, de mégis összetartó ikerpárról mesél a Méhviaszban; a szintén amerikai Daryl Wein filmjében (Szép kis szakítás) pedig egy New yorki pár pontról-pontra megtervezett szakításának folyamatába nézhetünk bele.

A nyolc Különös történet között találkozhatunk Alice egy modern, minden ízében új és szokatlan csodaországával, ha jegyet váltunk a Malőr csodaországban című Simon Fellows-filmre; és egy rioi író szemével ismerhetjük meg fővárosunk egy másik arcát a Budapest című, magyar-brazil koprodukcióban.

Hat francia filmet mutatnak be a szervezők a Francia zátonyok blokkban, köztük az igazán változatos képi világgal és dinamikával rendelkező Hátralevő életed első napja című Bezançon-családregényt.

Lesznek bűnügyi filmek a Sötét oldalon: láthatjuk a Dina vagyok című, lenyűgöző, egyben hátborzongató film rendezőjének, a dán Ole Bornedalnak legújabb opusza, a Szabadíts meg minket a gonosztól!, ami a közösségen belüli ellentéteket és ellentmondásokat boncolgatja.

A Tigris éve szekció a mesés távol-kelet néha kevéssé mesés valóságába kalauzol el. A kínai Memory of Love című filmben egy furcsa szerelmi háromszög átrendeződésének lehetünk szemtanúi; a fordulatokban gazdag Parking pedig egy némileg komikus, de ugyanakkor tarantinosan véres és ijesztő világba kalauzolja el a nézőt.

Az Animációk között megnézhetjük a Tim Burton közreműködésével készült Shane Acker-filmet, a posztapokaliptikus világban tengődő rongybabák történetét bemutató, a 2009. 9. 9-én mozikba került 9-et; vagy akár a svéd-dán-norvég együttműködésből létrejött Metropiát, amely egy lélektelen jövőt ábrázol rideg, hamisíthatatlan skandináv stílusban.

A dokumentumfilm rajongók nagy örömére négy alkotás kerül bemutatásra: az első világháború mozzanatait feldolgozó 14–18 – A világégés, az Oyvind Aamot hirtelen jött amnéziáját és emlékeinek újrafelidézését nyomon követő norvég Emlékeim nyomában, a Vörös Khmer uralmát bemutató A nép ellenségei és a humorral kutató Mads Brügger észak-koreai tapasztalatait elbeszélő Vörös kápolna.

 

Jegyek kaphatók a helyszíneken, április 7-ig 750 Ft-ért, a fesztivál ideje alatt pedig 950 Ft-os áron.

A vetítések mellett díszelőadások (köztük a már említett Megáll az idő előadás), közönségtalálkozók, beszélgetések és zenés-táncos események tarkítják az idei palettát.

Akinek nem jutna elegendő ideje a mozizásra, vagy esetleg lekéste a süllyedő hajót, az lapozgassa bátran a FOR WHOM THE FILM ROLLS-t, hiszen friss és színes beszámolókkal jelentkezünk a Titanic filmfesztivál minden egyes fontosabb eseményéről, és olvashattok a bemutatott filmekről is.

 

 

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr781895267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása