1

2010.03.14. 18:19 | Szita Kata | 1 komment

A 2009-es Magyar Filmszemle a legjobb vágásért járó Arany Olló díja (Kiss Wanda), a legjobb látványért (Lányi Fruzsina, Pater Sparrow), operatőri- (Tóth Widamon Máté) és produceri munkáért (Kamondi Zoltán) és a diákzsűri legjobb elsőfilmeseknek kiosztott elismerései után Pater Sparrow filmje, a Stanisław Lem Az emberiség egy perce című regénye alapján készült 1 ezúttal a portugál Fantasporto fesztivál Rendezők Hete szekciójában debütált, és a legjobb rendezés és a legjobb férfi alakítás (Mucsi Zoltán) díjával térhetett haza.

A történet szerint könyvritkaságokat árusító üzletbe egy rejtélyes utazó téved be, aki állítása szerint megálmodta, hogy egy fontos könyvet pontosan ebben a boltban kaphat meg. Látogatása azonban nem hétköznapi módon alakul: a raktárban és kirakatban levő összes könyv lecserélődött egy addig ismeretlen könyv példányaira, melynek fehér borítóján mindössze annyi olvasható: 1. Az emberiség egy percét leíró könyv paranormális eseményeket von maga után, ami az erre szakosodott rendőri szerv, a Valóságvédelmi Hivatal és vele együtt Phil Pitch különleges ügynök érdeklődését is felkelti.

Az ügy viszont bonyolultabbnak bizonyul, mint azt eleinte hitték – noha a bűntény okozója bárki lehetett, az egész nyomozás alapjául csak is az a bizonyos könyv szolgál. A bolt dolgozóit és a vásárlót alapos és titkos vizsgálatoknak vetik alá, akik eleinte kívülállók, de később egyre inkább a botrányokat és rémségeket okozó történet részeivé válnak…

Az 1 egyszerre ötvözi Andrej Tarkovszkij Sztalkerjének földöntúli miliőjét és az olyan mai magyar sci-fik, mint Mondruczó Kornél operafilmjének, a Johannának hátborzongató látványvilágát. Az ezekből a képi- és hangulati elemekből összegyúrt eszközrendszerrel egy eredeti, de mégis megfoghatatlan világba kalauzolja el a varázslatra nyitott nézőt.

 

A film további elismerései: 16. Fiatal Rendezők Nemzetközi Filmfesztiválja 2009 (Granada) – közönségdíj; Magyar Filmkritikusok díja 2010 – legjobb vizuális megjelenítés díja (Tóth Widamon Máté operatőr, Pater Sparrow rendező-látványtervező, Lányi Fruzsina és Varga Judit látványtervezők).

 

Rendezte: Pater Sparrow
Írta: Góczán Judit és Pater Sparrow Tóth Widamon Máté
Operatőr: Tóth Widamon Máté
Vágó: Kiss Wanda 
Szereplők: Mucsi Zoltán, Kerekes Vica, Sinkó László, Mácsai Pál

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr41839401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzás Dániel 2010.03.16. 20:45:28

az volt a legjobb a filmben, hogy az Anthony Hopkins magyar hangja nyomja benne...jó írás.
süti beállítások módosítása