Kathryn Bigelow filmje összesen hat szobrot vihetett haza a tegnap esti díjátadóról, egyben történelmet is írt: ő az első nő, akinek odaítélték a legjobb rendezésért járó Oscart – elhappolva azt a volt férj, James Cameron (Avatar), a „véreskezű” Quentin Tarantino (Becstelen Brigantyk), a drágalátos Lee Daniels (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire) és az egekben szárnyaló Jason Reitman (Up in the Air) elől.

A Bombák földjén lett a legjobb film is; a legnagyobb díjak mellett pedig a kilenc jelölésből megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért (Mark Boal), a legjobb vágásért (Bob Murawski és Chris Innis), hang-vágásért (Paul N.J. Ottosson) és keverésért (Paul N.J. Ottosson és Ray Beckett) járó szobrokat is.

Igaz, a világmegváltó új technika kapcsán jó nagy feneket kerítettek az Avatarnak, de győzött az egyszerűség: a film nem kapta meg a hőn áhított legjobb film- és Cameron sem kapta meg a legjobb rendezés díját, a stábból viszont a látványtervért Rick Carter és Robert Stromberg, a vizuális effektekért Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham és Andrew R. Jones valamint az operatőri munkáért Mauro Fiore megérdemelten vihette haza a maga Oscarját.

A színészi játékok terén sem érhetett különösen nagy meglepetés: a legjobb férfi főszereplő Jeff Bridges lett a Crazy Heart-ban nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplő pedig Sandra Bullock a The Blind Side-ért. Bullock mellesleg szombaton, az Oscar gála előestéjén a Razzie Awards legrosszabb színésznő és páros alakítás Arany Málna díját is megkapta, ugyan egy másik filmmel, az All About Steve-vel, de mára virradóra bebizonyosodott: van értelme további filmekre is felkérni a jövőben…

A női mellékszereplő díját Mo'Nique kapta a Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire című filmért, az uraknál pedig a korábban biztos befutónak számító, Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) diadalmaskodott.

A Precious stábja nem szomorkodhatott: a mellékszerepért járó elismerés mellett díjazták a legjobb, adaptált forgatókönyvét is.

A zenei kategóriákban a Fel! és a Crazy Heart győzedelmeskedett: előbbi a legjobb filmzene, utóbbi pedig a legjobb betétdal kategóriában kapott elismerést.

További legjobbak: a legjobb idegen nyelvű film az argentín Juan José Campanella filmje, a többszörös díjnyertes El Secreto de Sus Ojos (The Secret in Their Eyes), a legjobb dokumentumfilm a The Cove (Louie Psihoyos és Fisher Stevens), a legjobb rövid dokumentumfilm a Music by Prudence (Roger Ross Williams és Elinor Burkett), a legjobb rövidfilm a The New Tenants (Joachim Back és Tivi Magnusson) a legjobb animációs film a Fel! (Pete Docter), a legjobb animációs rövidfilm pedig a Logorama (Nicolas Schmerkin), amit a szemfüles és hűséges olvasóink bizonyára láttak már itt, a FOR WHOM THE FILM ROLLS hasábjain.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr801818711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása