Az 1970-es évek eleji Amerikában járunk, a hidegháború  és a hippikorszak kellős közepén. Ekkorra amerika a politikai vereség küszöbére került a vietnámi háborúban. Tehát egy meglehetősen depresszív, mégis lázadó ellentmondásos korszakba csöppenünk. A lázadó magatartás, az élet szinte minden területén megmutatta magát, az utakon is. Sokan egyszerűen fittyet hánytak a szabályokra (egyes államokban nem voltak túl szigorúak, sok helyen nem volt sebességkorlátozás) , nemhogy nem álltak meg a kopóknak, hanem kövér gázzal egyszerűen elmenekültek előlük, ezzel is nevetségessé téve a törvényt.
A Vanishing Point (magyar címe: Száguldás a semmibe), a kultikussá vált izom autós-road movie 1971-ben, ebben az időszakban készült. Kowalski, a veterán profi autóversenyző és katona, sofőrként dolgozik egy autószerelő alkalmazásában. Három napja van, hogy egy fehér Dodge Challenger-t a Colorado-i Denverből,  San Fransisco-ba leszállítson. Drogdíler barátja , kétségbe vonja, hogy ez sikerülhet, ezért fogadást kötnek. Főhősünk egy speed-tablettával felturbózva a gázpedálba tapos és el idul. (Innen gyakorlatilag másfél órás autós üldözés kezdődik három államon keresztül.) Colorado, Nevada, California rendőrei próbálják útját állni, feltartóztatni. Kowalski egy furcsa segítőtársra lel, egy fekete bőrű, vak rádiós-műsorvezető, Super Soul személyében, aki segít neki meglógni üldözői elől.
Ezt a filmet átjárja a szabadságvágy, ugyanakkor Kowalski szemében ott vannak a régmúlt fájdalmai, melyek végigkísérik útján. A film nézése közben mindenkinek egyénileg kell a számára legfontosabb üzeneteket, mondanivalót magában megfogalmaznia, leszűrnie, saját életével összevetnie.
Tökéletes alkotás!

itt a trailer....(ennél sokkal jobb a minősége a filmnek)

 

 

Rendező: Richard C. Sarafian
Író: Malcolm Hart
Forgatókönyvíró: Guillermo Cain
Zeneszerző: Jimmy Bowen
Operatőr: John A. Alonzo
Vágó: Stefan Arnsten
Szereplő: Barry Newman, Cleavon Little,
Paul Koslo (Charlie), Dean Jagger,Victoria Medlin.

 

Az autók:

Miért voltak olyan népszerűek az izomautók a 60-as 70-es években?
Legfőbb oka a Benzin alacsony ára. 1970-ben egy hordó olaj (159 liter) csupán 1,67 dollár volt. 1973-ra az arab-izraeli olajválságnak köszönhetően 10,73 dollárra kúszott fel, ami a mai 100 dolláros hordónkénti árhoz képest még mindíg nagyon olcsó. 1979 -ben is még csak 17 dollár körüli áron mozgott. (sok modellnél nem is volt zárható a tanksapka)  Nem csoda, hogy ekkor készültek az legnagyobb benzinzabáló nagyteljesítményű motorok (HEMI), csak a lóerő számított, a fogyasztás nem. A másik fontos ok, hogy semilyen szabványosítás nem volt bevezetve, környezetvédelmi szempont nem is létezett.

Dodge Challenger:

A filmben látható (1970 -es) modell a Dodge Challenger R/T erősített verzió. 383 köbinches (6270 cc) erőforrása 335 lóerőt adott le az aszfaltra.  (Magnum verzió 390 le, HEMI 426 le). 1974-ig gyártották.

Vanishing Point és az Audioslave

Az Audioslave zenekar  - 30 évvel később 2002 ben - , első videó klipjében felhasználta a Vanishing Point eredeti jeleneteit. Minden ugyanaz, csak a Challengerben a zenekar tagjai ülnek. "Show me how to live" című számuk teljesen adja azt a hangulatot amit a film. Érdemes meghallgatni mielőtt megnézzük  az alkotást...

 

üdv. GaG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr451814026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzás Dániel 2010.03.07. 20:05:03

jó lett a cikked bránermájszter...kár hogy nincs benne a rage against the machine...vagy korn is lehetett volna..
süti beállítások módosítása