Az Ahmed Imamovic rendezte alkotás 2002-ben elnyerte a legjobb Európai rövidfilm díját. A rendező, ahogy az a címből is kiderül, 10 percnyi cselekménysort mutat be a világ két pontjáról, melyek (1994-ben) egy időben zajlanak.

Egy japán turista Római vakációja alatt remegve izzad 10 percen keresztül, vajon elkészülnek-e időre a nyaralás képei. Ezzel párhuzamosan egy kisfiú ugyancsak 10 percet izgul végig, hogy túléli-e a szerbek váratlan támadását, a sarajevo-i háború legbrutálisabb időszakában.

A film egy ellentétpárt állít elénk. Míg 10 perc mulandósága az egyik embernek csak egy cigit jelent a lámpavasnak támaszkodva, addig a másik élet-halál harcot vív a saját 10 percének örökkévalóságában. Az alapötlet nem új, azonban a kivitelezés igen erősre sikeredett. Mind, a hangok, mind pedig a képi világ meglehetősen hiteles. Az sem mellékes, hogy a sarajevo-i jelenetet, vágás nélkül forgatták le. A stáb remek, különösen a kisfiú (Almedin Leleta) játéka. Érdekesség, hogy a Római jelenetet Sarajevo-ban vették fel. Díszlet csupán. A háborús epizód azonban eredeti helyszín. A japán turista (Stoshi Yahata) pedig a sarajevo-i Japán Nagykövetség egyik alkalmazottja.

Az alkotás és a bemutatott kis történet sem több 10 percnél, az ember mégis azt érzi, hogy nem ott kezdődött és nem ott fog véget érni, ahol kikapcsol a kamera. A mű a sarajevo-i áldozatok emlékére készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr421800277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása