1986 április 26-án az ukrajnai Pripjaty melletti Csernobil atomerőművének négyes reaktorblokkjában történt robbanás következtében komoly mennyiségű radioaktív szennyezőanyag került a levegőbe, a vizekbe és a talajba. A szovjet tájékoztatás csődje és a hírzárlat miatt a környező országok polgárai nem készülhettek fel a katasztrófa lehetséges hatásaira, így Európa szerte közel 20 ezer ember vesztette életét, és további 3 millióan szenvedtek maradandó egészségkárosodást.

A 2003-ban, 17 évvel a tragédia után nyilvánosságra került dokumentumok, adatok és jelentések alapján rekonstruálhatónak látszanak az események, így Alekszandr Mindadze (Elszakadás) rendező úgy döntött, a filmvásznon mutatja be az ismert, mégis titkok által övezett atomkatasztrófa igaz történetét.

Az orosz-német-ukrán-fehérorosz koprodukcióban készülő, szerelmi és történelmi szálakat egyaránt tartalmazó film egyenlőre az Az a bizonyos szombat címet kapta, ám ez még nem végleges. A tervezett bemutató időpontja 2011 április 26-a, a csernobili események 25 évfordulója.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr931792914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása