Hajdu Szabolcs legújabb filmje, a Bibliothéque Pascal komoly babérokat aratott le a 41. Magyar Filmszemlén. A Szemle legjobb nagyjátékfilmjének járó díja, az Arany Orsó mellett az alkotók a diákzsűri Zöld Hollóját, a külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját és a legjobb operatőrnek járó elismerést is bezsebelték. Nagy András lenyűgöző képei és a sajátságos, keleti és nyugati világokból összegyúrt álomszerű hangulat 111 percre mindenkit kimenekít a szürke valóságból.

A film főhősnője, Mona (Török-Illyés Orsolya – Off Hollywood, Tamara) külföldre utazik, így különleges képességekkel rendelkező kislányát nagynénje, Rodica (Oana Pellea – Fehér tenyér) gondjaira bízza. Hazatérve az már a gyámhatóságon múlik, újraláthatja-e az álomban fogant gyermeket.

A rendező a Fehér tenyér után ismét visszatért ahhoz a színes varázslathoz, ami egyszerre teszi kézzelfoghatóvá, ugyanakkor megfoghatatlanná a keserű történetet, és ami egyszerre színesíti meg a néző napját, és sarkallja a valóságtól elrugaszkodó gondolkodásra.

 

Írta és rendezte: Hajdu Szabolcs

Operatőr: Nagy András

Vágó: Politzer Péter

Szereplők: Török-Illyés Orsolya, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Hajdu Lujza, Ion Sapdaru

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr321744048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása