Ismét véget ért egy fesztivál, melyen nem egy magyar filmért izgulhattunk. Mondjuk ez annyira nem meglepő, hisz kevés olyan nagyobb lélegzetű filmes mustra van, ahol ne képviseltetnénk magunkat. Nem volt ez másképp Szarajevóban sem, ráadásul a magyar küldöttjeink igen szépen szerepeltek.

Mondruczó Kornél újabb elismeréssel büszkélkedhet: a román, horvát, török és amerikai filmesekből álló játékfilmes zsűri a fesztivál különdíját adta át a Szelíd teremtés - a Frankeinstein-terv rendezőjének.

A játékfilmes kategória fődíját, Szarajevó szívét és mellé az Európa Tanács által felajánlott huszonötezer eurós filmkészítési hozzájárulást a szerb Nikola Ležaić kapta Tilva Roš (Vörös hegy) című filmjéért. A film két fiúról szól, akik a felnőtté válás előtti utolsó nyáron a Vörös hegy rézbányáinál deszkáznak, ám barátságukat hamar egy lány felbukkanása kuszálja össze…

A szarajevói fesztiválnak akad még magyar vonatkozása. Az itthon Szemlefődíjas Bibliothéque Pascal természetesen itt is megmutatta magát - nem kis sikerrel. Az International Confederation of Artistic Cinema (CICAE) díját elnyerő filmet a CICAE hálózatába tartozó több mint 3000 mozi fogja műsorára tűzni. Ha ez még nem volna elég, Hajdu Szabolcs filmjéért átvehette a Cineuropa elismerését is a Lecce Filmfesztivál igazgatójától, Alberto la Monica-tól.

A rövidfilmes mezőnyben pedig Kenyeres Bálint Tegnapja is szép eredményekkel térhet haza.

A rengeteg rangos díj mellett kihirdették azt az alkotást is, mely aztán nem másért, mint az Európai Filmdíjért szállhat versenybe - a rövidfilmek mezőnyében.  Ezzel a francia Rendezvous á Stella-Plage (Randevú a Stella-parton) rendezője Shalimar Preuss lett gazdagabb.

Szép volt fiúk!

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr52192999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása