Ha már magyar szkeccs, eszembe ötlött egy másik darabka egy másik kiváló magyar moziból. A Jött 1 busz öt, egymáshoz gyenge szálakkal (a 78-as busszal) kapcsolódó rövidfilmből áll, melyeket a fiatal generáció nem kisebb képviselői jegyeznek, mint a most is tündöklő Mondruczó Kornél, aki a 78-as Szent Johannájából egészestés operafilmet is készített; a Moszkva térrel, a Szezonnal és a Koccanással díjakat bezsebelő Török Ferenc a Cipőkkel; a Krétakörös Schilling Árpád No Commentjével; Bodó Viktor az ő Negyedórájával és végül, de nem utolsó sorban Pálfi György a most tárgyalandó/vetítendő Táltosember vs. Ikarus-szal.

Pálfi rövidfilmjének központi alakjai a drága Ikarusának elvesztéséért bosszút forraló Mr. Racionális tudós, Daidalosz (Déda László), és az őt megállítani akaró, a budapesti éjszakák utazóközönségének védelmezője, a Táltosember (Sha-man), akik ádáz harcukat egy nem túl mítkus helyen és időben, a fővárosban a huszonegyedik században, Holdfogyatkozáskor tervezik megvívni.

Ősmagyarjaink biztos forognak abban, amiben épp vannak, merthogy a tollakkal és kecsfejjel díszített táltosunknak nincs sok köze a korai varázs(kuruzs?)lókhoz, ő a modern világ szülöttje, egy olyan modern család feje, ahol a tínédzser leány házibuliba megy fiúzni, a kisöcsi pedig az asztrológia felé kacsingat (mivel Holdfogyatkozás van, hé!). Ellenben Déda egy igazi tradícionális hős, aki minden teremtmény éltetőjén, a Napon kíván elégtételt venni gonosz busz-seregének segítségével.

Kedves kis film ez, hepienddel meg mindennel. A képregényszerű osztott képmezős megoldás meg amúgy is mindig levesz a lábamról… Hát még a nagyszerű fényképezés…  Ráadásul egy ellenőr-karszalag is felbukkan. Egyszerűen remek! Enjoy it - itt, majd itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr472183749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása