Nincs menekvés. Megérkezett az első trailer egyik kedvenc filmem, a Let The Right One In amerikai rimékjéhez, amely az egyszerűség kedvéért csak a Let Me In címet kapta. Most itt jöhetene a kötelező sírdogálás, hogy jajj Hollywood kiszívja a lelkünket, de ettől most eltekintenék. A feldolgozás egy szóval tökéletesen leírható: fölösleges.

Bármennyire is érezhető a rendező, Matt Reeves (Cloverfield) tisztelete az eredeti film iránt, a rimék eleve kudarcra van ítélve. Egy svéd könyv alapján, svéd rendező által készített, jellegzetesen svéd karakterekkel dolgozó filmet tökéletesen fölösleges egyszerű kopi-pészttel beilleszteni egy amerikai környezetbe, elhagyva mindent, ami az eredetit olyan különlegessé teszi. Ráadásul a trailer alapján itt nem is arról van szó, hogy Matt Reeves a könyv alapján, teljesen új megközelítésből mutatná be a sztorit, hanem az eredeti film minél pontosabb követésére törekszik. De akkor minek? Azért, mert az amerikaiak nem szeretnek feliratot olvasni?

Inkább nem is ragozom tovább, viszont remélem, hogy aki az amerikai változattal találkozik először, talán kedvet kap a svéd eredetihez is. A Let The Right One In egy varázslatos film, a rendező, Tomas Alfredson nem egyszerűen új életet lehelt a már csontig lerágott vámpír-mítoszba, hanem egy olyan mesét vitt filmre, amely egyszerre gyönyörű, megható, félelmetes és elgondolkodtató. Azon ritka filmek egyike, amely még napokig a nézővel marad, és megtekintése után mindig ott motoszkál az emberben, hogy legalább még egyszer újra látni kell. 

Először jöjjön egy kis ízelitő az eredetiből, utána pedig az amerikai változat. Félreértés elkerülése végett: ez nem egy horrorfilm. (Jó lett volna, ha ez Matt Reeves-nek is feltűnik.) 

 

 

 

És az amerikai:

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr552128388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szita Kata 2010.07.04. 12:51:11

Azt hiszem az én legnagyobb szívfájdalmam az a borzongatóan rideg környezet, ami sehol máshol nem lelhető fel, csakis Skandináviában.

Szita Kata 2010.07.04. 12:59:29

Amúgy az új kislány a trailer alapján jónak tűnik - jó az arca is hozzá. Na de a szenzációhajhász-amerikaian túlspilázott történet... Blőá!
süti beállítások módosítása