A lengyel történelem egyik legszomorúbb eseménye a Katyni erdőben történt 1940-ben a II. Világháborúban. A Szovjetek 15 ezer lengyel tisztet lőttek főbe, majd temették őket tömegsírba. A tömeggyilkosságot a németekre kenték. A tragikus események hivatalos nyilvánosságra hozására Borisz Jelcin orosz elnök idején került sor 1992-ben.

 A film rendezője Wajda,  nem elsősorban a katonák szenvedésein, hanem rokonaik, hozzátartozóik történetein keresztül mutatja be a történelmi tényeket. Hitelesen és részletesen ábrázolja az akkori lengyelországban uralkodó közéletet, politikai helyzetet és nem utolsósorban a Szovjetek brutalitását.

 

Saját véleményem: Szerintem el sem tudjuk képzelni milyen mély fájdalmat élnek át barátaink, a lengyelek e hetekben. Elkerülhetetlen tény, hogy a Kaczyński házaspár és a 94 többi áldozat halála felerősíti a Katyni tragédia gyászát.  Milyen rosszkor jött ez a baleset!...pont mikor az oroszok és a lengyelek 70 év után végre rendezni kívánták kapcsolataikat egy közös megemlékezéssel. Elképzelésem sincs milyen érzelmeket pendít meg ez a  lengyelekben. Megható és pozitív pillanat volt, mikor az áldozatokért szóló szentmisén elhangzott a "legyen békesség köztünk mindenkor" mondat.....az oroszok kezet fogtak a lengyelekkel....remélem e béke irányába tolódik el kapcsolatuk, még ha testvéreink nem is tudnak megbocsátani soha....

.....ezt szerettem volna elmondani.....

R.I.P. Katyni áldozatok, R.I.P Kaczyński házaspár, R.I.P. A repülőgép szerencsétlenség áldozatai

 U.I. : „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.”

GaG

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr881931976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása