Forgács Péter, a Magyar Filmszemlén is bemutatott Hunky Blues című filmjét ezúttal Londonban, a Federation of Commercial Audiovisual Libraries International díjátadóján láthatja a nagyérdemű. A többek között a BBC-t, az NBC-t, a Gaumont Archívumot és több más, neves televízióvállalatot és hírügynökséget, valamint magánszemélyeket tömörítő FOCAL társaság minden évben a legjobb, archív felvételekből felépített, történelmi témájú dokumentumfilmeket díjazza – immáron 1985 óta.

Az archív felvételeket legjobban felhasználó nem-televíziós produkció kategóriában jelölt filmért 2010 április 27-én izgulhatunk.

A Hunky Bluest 2009 tavaszán az Extremly Hungary fesztivál keretein belül olyan helyeken mutatták be, mint a New yorki MoMA (Museum of Modern Arts) vagy a washingtoni National Gallery of Arts, de a magyar bemutatóra csak jóval később, a februári Szemlén került sor. A film talált (részben magyar, részben amerikai) archív anyagok, fényképek, beszámolók, interjúk és levelek segítségével eleveníti fel az 1890-es és 1920-as évek közötti magyar kivándorlási hullámot, ami részben a munkásosztály elszegényedésével, a zsidó diszkrimináció előli meneküléssel és az újonnan megismert Újvilág felfedezésével, később pedig a Trianon utáni nyugtalansággal magyarázható; a kivándorlók számának gyors visszaesését pedig a tizes évek amerikai kvótatörvénye és annak 1924-es szigorítása okozta, ami 500 főben maximalizálta az országba beengedhető, „nemkívánatos” magyarok számát.

Az New Yorkba érkező emigránsok menedékjogának sorsáról az Ellis Islanden található bevándorlási hivatal munkatársai részletes egészségügyi és egyéb vizsgálatok után döntöttek – a századforduló környékén a hajókon érkező többszázezer, új lehetőséget kereső hunkey (kelet-európai munkás-bevándorló) kapott belépésre jogosító okmányokat.

Ez az elgondolkodtató és objektíven informatív film különböző emberi sorsokon és más-más társadalmi és földrajzi környezetből érkező bevándorlók történetén keresztül vázolja fel a „hatalmas Amerika” nyújtotta lehetőségeket vagy épp a beilleszkedéssel járó nehézségeket, a családi boldogságot és az ehhez vezető – néha rögös – utat.

A történelmi érdeklődésűek és mindazok, akik szívét megdobogtatják a századforduló képei és az amerikai álom történetei megtekinthetik a filmet a Vígmozi rendezvénysorozat keretei között március 21-én este 8-kor a Vígszínházban.

 

Rendezte: Forgács Péter
Vágó: Sass Péter
Zene: Másik János és Cserepes Károly
Narrátor: Bodóczky Miklós, Forgács Péter, Jane Pogson, Martin Samuels, Róbert Szente, Szász Liz és Szász Eszter
Kutatók: Forgács Péter, Danka Krisztina és Kellen Quinn

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr551834506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása