Ma 35 éve, 1975 március 4-én II. Erzsébet királynő 20 év gondolkodást és mérlegelést követően lovaggá ütötte a megannyi szórakoztató és keserédes film főszereplő-író-rendezőjét, Charlie Chaplint.

A méltán világhírű komikus 1889-ben, Londonban látta meg a napvilágot, itt gyerekszerepekben láthatta a nagyközönség. Ám korán, az 1910-es évek elején az Egyesült Államokba költözött, ahol 1914-ben a kaliforniai Keystone Studiosnál kezdett el dolgozni. A Keystone-nál keltette életre a keménykalapos, bajszos, kissé szerencsétlen, de annál viccesebb figurát, ami mai napig a védjegyének számít. Első filmje az ismert figurával a Chaplin az autóversenyen című volt. Pár évvel később, 1918-ban megalapította saját filmprodukciós cégét, a Charles Chaplin Film Corporationt, amit 33 évig vezetett.

A tizes évek rövidfilmjei után a „komolyabb” és a nagyobb lélegzetvételő filmek felé fordult: 1921-ben leforgatta az egyik legismertebbet, a Kölyköt, amiben Chaplin az utcán egy magárahagyott csecsemőt talál, hazaviszi, gondját viseli majd az idő múlásával elválaszthatatlan társak lesznek, és együtt számtalan kalandot élnek meg.

Még a húszas években elkészül az amerikai aranyásók életéről szóló Aranyláz (1925) és egy cirkusz életének bonyodalmait bemutató Cirkusz (1928), ami egy évvel elkészülte után Oscart hozott Chaplinnek.

Ám a sikerfilmek sora itt nem ért véget: az 1936-os Modern idők és a 40-es Diktátor a világ filmművészetének és filmtermésének méltán kiemelkedő alkotásai.

Sir Charlie Chaplin nem csupán lovagi címmel, de több Kinema Junpo díjjal (A párizsi nő, Aranyláz, Monsieur Verdoux, Diktátor) büszkélkedhet, továbbá az Amerikai Filmakadémia Oscar díját (Cirkusz, Rivaldafény), Oscar életmű-díját és a velencei Arany Oroszlán életmű-díját is megkapta.

 

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr561808692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása