A magyar és román mozik valamint a Filmszemle vetítései után immáron az otthonülők is megnézhették Kálomista Gábor ötletéből készült Szíven szúrt ország című filmet. A klasszis veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma halálának éjjelét, és az ezt követő eseményeket feldolgozó dokumentumfilm rekonstruált jelenetekkel, interjúkkal próbál meg objektív képet adni az események előzményeiről és következményeiről, ámde az igazán megindító szavak mellett túlságosan nagy hangsúlyt kap az elkövetők hovatartozása illetve egyéb, cigányok által elkövetett garázda bűncselekményeket is hozzákapcsolnak a történtekhez.

A filmben megszólal Cozma példaképe, az édesapja, aki szeretetteljes szavaival könnyeket csalhat az ember szemébe. Megszólalnak a barátok és játékostársak, akiknek egy része jelen is volt a gyilkosság színhelyén, továbbá megszólalnak a Veszprém Megyei Főügyészség és a Rendőrség képviselő is, akik gyors és kíméletlen ítéletszolgáltatásról beszélnek.

Az események – több szempontból való – bemutatása mindenki számára lehetővé teszi, hogy megállapítsák, ki miben és mennyiben hibás, és a nézők azt is eldönthetik, az események mennyire vetíthetőek ki a magyar társadalom egyre erőszakosabb mivoltára.

Egy, a nemzet számára igazán fontos embert veszített el Magyarország, és az ilyen veszteségek mindig komoly bélyeget nyomnak a közhangulatra. De megoldás az, ha egy-két ember szörnyű tettéért egy egész etnikai csoportot vonunk felelősségre?

 

Rendező: Babos Tamás, Csillag Mano, Kálomista Gábor, Kivés György, Vecsernyés János Operatőr: Babos Tamás, Vecsernyés János, Tóth Zsolt

 


szólj hozzá: Szíven szúrt ország - előzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr771807220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása