Nyugodt víkendnek ígérkezett, ám veszedelmes játékká vált… Anya, apa és fiuk a város zajától távol eső családi nyaralóba érkezik. Minden teljes a kikapcsolódáshoz egészen addig a pillanatig, amikor egy makulátlan idegen kopogtat az ajtón. A hétköznapi szituációt az idegen kimértségében és csontig hatoló tekintetében rejlő feszültségek igazán nyugtalanítóvá teszik – nem alaptalanul… 

Michael Haneke komoly lelki megpróbáltatásokkal terheli nézőit mind az 1997-es osztrák, mind a 10 évvel később készült amerikai változatban. A Funny Games és a Funny Games U.S. (Furcsa játék) című thrillereket író-rendezőként jegyző Haneke személyén kívűl azonban nincs azonos stábtag, habár a két film kockáról-kockára, beállításról-beállításra megegyezik. A karakterek és a történet teljes lemásolása ellenére a 2007-es darab mégis rendkívüli aktualitással bír, és az sem elhanyagolható, hogy egy majd’ 10 milliós ország lakosságával növekedhetett e manipulatíve erőszakos remekmű nézőszáma.

Az ütős amerikai szereposztás (Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet) és a tengeren túli produkcióktól megszokott marketing egyrészről meglehetősen elhalványítja az eredeti verziót – noha egy valamivel kisebb költségvetésből és (világ szinten) kevésbé ismert színészekkel is remek thriller kerekedett – másrészről viszont az osztrák film egyfajta reklámjaként is felfogható.

Láttunk már nem egy remake-et – jobban és kevésbé jól sikerülteket. De az, hogy egy rendező a saját filmjét gondolja újra, valljuk be, igencsak szokatlan. A történet amerikaiasítása mégis egyértelműen a játék hasznára vált.

 

Írta és rendezte: Michael Haneke
Operatőr: Jürgen Jürges/Darius Khondji
Szereplők: Susanne Lothar/Naomi Watts, Ulrich Mühe/Tim Roth, Arno Frisch/Michael Pitt, Frank Giering/Brady Corbet


 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr111759044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzás Dániel 2010.02.15. 14:44:50

jó lett az írás! beteg lett a film...:D

Szita Kata 2010.02.15. 15:07:24

És valaki milyen szépen kipofozta... :)

Julian P. 2010.02.15. 15:28:33

örülök, h bejött :)
süti beállítások módosítása