A mai napon lenne 84 éves a legendás színész- és énekesnő, a szexszimbólum, Marilyn Monroe, köszöntsük talán legismertebb filmjével, a Van, aki forrón szeretivel.

Marilyn 1926. június 1-jén született Los Angelesben - akkor még Norma Jeane Mortenson névvel. Nehéz gyermekkora után (nevelőszülők, intézeti évek, hadianyaggyári munka stb.) viszont viszonylag hamar a modell-pályára lépett, majd 1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. Ekkor már új külsővel és immáron Marilyn Monroe-ként állt a kamera elé. Szinte minden szerepe valamilyen módon a szépsége köré szerveződött, noha ő komolyabb karaktereket is eljátszott volna. Ez a szexbomba imidzs hozta meg neki a hírnevet és azt a közel negyven filmszerepet.

Első komolyabb filmje az 1950-es Mindent Éváról (All about Eve), amiben igaz, csak a háttérben játszott, ami viszont elindította a siker útján, az az Aszfaltdzsungel volt, ugyanabban az évben.

Botrányokkal, pletykák tömkelegével és egy-két Playboy fotózással tűzdelt karrierje a Van, aki forrón szereti című filmben nyújtott alakításában csúcsosodott ki.

Az 1959-es film egy Oscarral, három Golden Globe-bal és egy BAFTA-díjjal büszkélkedhet, ebből az egyik Aranyglóbusz került Monroe-hoz, a legjobb női alakítás komédia-musical kategóriában.

1929-ben járunk, az amerikai szesztilalom és a gazdasági nehézségek idején. Két munkanélküli zenész, Jerry (Jack Lemon) és Joe (Tony Curtis) megelégelve azt, hogy mindenhoz zárt ajtók fogadják és csak a maffia áll velük szóba (ám nem vidám csevejre), jelentkeznek egy női zenekarba, ahova - női ruhába öltözve - be is kerülnek. Csak akkor jönnek rá, hogy nem csupán a karrierjük szempontjából kerültek kimondottan jó helyzetbe, amikor felszállnak az együtessel a Floridába tartó vonatra és megpillantják gyönyörű és szexi kolléganőiket. Az út során megismerik Sugar Kane énekesnőt (Marilyn Monroe) is,  akibe mindketten halálosan beleszeretnek. Helyzetük nem túl egyszerű, hiszen az énekesnőt nemigen érdeklik a hölgyek, így Joe más tervet eszel ki: nőként férkőzik Sugar bizalmába, két fellépés között viszont férfiként igyekszik alkalmazni a megszerzett információkat…

Útjuk viszont egyre bonyolultabbá válik: Jerry-be egy igazi férfi, egy milliomos szeret bele, Joe-ba pedig a szálloda egyik alkalmazottja, közben nyakukra jár a maffia is, ruhacsere, menekülés, macska-egér játék…

Egyszerű és kiszámítható sztori jellemzi a filmet, mégis akadnak benne olyan fordulatok, amiket egyébként abszurdnak tartanánk. Azonban itt semmi sem abszurd, 120 perc tiszta szórakozás, hamisíthatatlan amerikai komédia - a jó értelemben véve. És, ha másért nem, már a színészek miatt is érdemes megnézni. Tony Curtis és Jack Lemon olyan remekül kiegészítik egymást - még női ruhában is, hogy azt kell mondanom, még Marilyn elragadó szépségét is lekörözik.

Rendezte: Billy Wilder
Írta: Billy Wilder és I. A. L. Diamond
Fényképezte: Charles Lang

Zene: Adolph Deutsch
Szereplők:Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon


Marilyn Monroe válogatott filmográfiája:

1947 A meghökkentő Miss Pilgrim
1948 Kóristalányok
1950 A szerelem bolondja (Love Happy)
1950 Aszfaltdzsungel (The Asphalt Jungle)
1950 Mindent Éváról (All About Eve)
1950 A szerelem bolondja (Love Happy)
1950 Aszfaltdzsungel (The Asphalt Jungle)
1950 Mindent Éváról (All About Eve)
1950 A tűzgolyó (The Fireball)
1951 Csináljuk törvényesen (Let's Make it Legal)
1952 O. Henry meséi (O. Henry's Full House)
1952 Don't Bother to Knock
1952 Gyanús dolog / A trükk (Monkey Business)
1953 Szőkék előnyben (Gentlemen Prefer Blondes)
1953 Hogyan fogjunk milliomost? (How to Marry a Millionaire)
1957 A herceg és a kóristalány (The Prince And The Showgirl)
1959 Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot)

 

MegosztŠs

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr992047481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása