Az idén május 12 és 23 között megrendezendő Cannes-i Filmfesztivál programjában ismét több magyar alkotó és alkotás képviseli hazánkat. Igaz lehetnének többen is…

Tarr Béla Torinói ló című mozija meghívást kapott ugyan, de mivel a film nem készült el időben, nem vehet részt a legrangosabb európai mustrán. De nézzük ki az, aki viszont tényleg ott lesz!

Elsőként Kocsis Ágnest emelném ki, aki a Pál Adrienn című filmjével utazik a francia városba. Kocsis második nagyjátékfilmje az Un Certain Regard válogatásában kerül bemutatásra. Az amatőr színésznővel (Gábor Éva) eljátszatott túlsúlyos, frigid ápolónő útra kel, hogy megkeresse gyermekkori barátnőjét. Hogy mi sül ki ebből? Hamarosan kiderül a magyar közönség számára is. A forgatókönyvet a rendezőnő Andrea Robertivel közösen jegyzi, a fényképezésért Fillenz Ádám a felelős.

Mondruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankeinstein-terv című darabja is a cannes-i versenyfilmek között találjuk. Az Official Selection programban lesz a film világpremierje, és olyan mezőnyben fog az Arany-Pálmáért versenyezni, ahová bekerült többek között Takeshi Kitano Outrage-e vagy Nyikita Mikhalkov Burnt By The Sun 2 című filmje is.

A film Mundruczó Kornél és Bíró Yvette a Bárka Színházban bemutatott színdarabján (Frankenstein-terv) alapul, és egy fiúról szól, aki évek elteltével újra találkozik szüleivel, akik nem akarták őt, ám ez a találkozás tragédiába torkollik. A Niebelung-lakópark után a rendező ismét a színházból merít ihletet és ezt igen jól csinálja. A darabot itt-ott átdolgozta, így került a történet végül celluloidra Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv címmel. A film különlegessége, hogy a rendező maga alakítja az egyik főszerepet - Monori Lilivel és Frecska Rudolffal karöltve - habár néhány Jancsó-filmszereppel a háta mögött már nem számít kezdőnek.

Mondruczó nem újonc Cannes-ban sem: az évek során bekerült a programba többek között a Johanna és a Delta is, melyért FRIPESCI díjat is kapott.

  

 

A főiskolás vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation versenyprogramban Szimler Bálint Szemle-rövidfilm-fődíjas Itt vagyokja lesz látható. A Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójának bő fél órás fekete-fehér vizsgafilmje jó eséllyel indul a szekcióban.

Cinéfondation programjában az elmúlt években a már korábban említett Kocsis Ágnes és Mondruczó Kornél is kiválóan helytállt. Előbbi 2006-ban A vírus című alkotásával nyerte el a kategória harmadik díját, utóbbi pedig 2004-ben képviselte hazánkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr31974180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása