Március 29-étől április 4-éig is lesz mit csinálni, és lesz is mit nézni Budapesten. Rögtön a hét első napján egy igazán figyelemre méltó vetítésre hívnám fel a figyelmet. A 41. Magyar Filmszemle kiemelkedő filmjeit bemutató Odeon Kortárs Magyar Filmklubjának szervezői ezúttal a Szemle fődíjas Bibliothéque Pascalt tűzték műsorra, és ha a film után nem vesszük rögtön a kabátunkat még jópár kulisszatitkot is megtudhatunk Hajdu Szabolcs rendezőtől, Nagy András operatőrtől és Török-Ilyés Orsolya színésznőtől. Kezdés este 8-kor, belépő: 800 Ft, cím: XIII. Hollán Ernő utca 7.

Ha már láttuk a Bibliothhéqu Pascalt (csak akkor, hiszen mindenki számára kötelező darab!!!), és érdeklődünk a japán filmművészetért, akkor hétfőn és szerdán is beugorhatunk az Örökmozgóba Filmmúzeumba (VII. Erzsébet krt. 39.). Fél 7-kor hétfőn a Le fogjuk győzni című Izutsu Kazuyuki filmet, szerdán pedig Toyoda Toshiaki filmjét, a Függőkertet vetítik. A belépés ingyenes.

A filmnézés kedden folytatódik a Körúton: az Örökmozgó a talán legismertebb magyar filmművészeti műhely, a Balázs Béla Stúdió filmjeiből válogat. Március 30-án fél 7-től Varga Zoltán mesél nekünk a Mézga család kalandjait, a Gusztáv-sorozatot és többek között a Szaffi és a Macskafogó forgatókönyvét jegyző Nepp József pályájáról és filmjeiről. Az 1963 rövidfilm, a Mese a bogárról után a méltán elismert és igen szórakoztató Grimm mese, a Hófehérke és a hét törpe komikus újragondolásából keletkezett Hófehért mutatják be. Belépő: 600 Ft (diákjegy: 450).

Szintén kedden kezdődik a Helyzetek és Gyakorlatok pályázatra beérkezett filmek vetítése a Toldi és a Művész mozikban. A Csütörtökig tíz, a Filmklikk oldal pályázatára beküldött pályamű kerül vetítésre a tolerancia és a kultúrák együttélésének jegyében. Bővebb info a vetítésekről a Toldi és a Művész honlapján.

Aki inkább a filmtörténet remekibe mélyedne bele, az még két alkalommal vehet részt a hetedik művészet legrangosabb listájából, a Brüsszeli 12 filmjeiből összeállított vetítéssorozat eseményein.

Az 1958-as brüsszeli világkiállítás apropójából a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége és a Filmtörténészek Nemzetközi szövetsége választotta ki a szakma 27 legelismertebb filmtörténész szakemberét, akik az általuk legjobbnak tartott 30 film szavazatainak rangsorolása során választották ki a 12, erre érdemes filmet.

Március 1-jén este 8 órakor a Murnau-rajongókat várják a Tabánba (I. ker. Krisztina krt. 87-89). F. W. Murnau sok máig híres filmet készített (Nosferatu, Virradat), de csak egyikük került be a toptizenkettőbe: Az utolsó ember.

Maradjunk a Krisztina körúton pénteken is! Buli előtt (vagy helyett) a szervezők a Cherchez la femme! – Keresd a nőt! előadásaira invitálják a női filmek és a női filmesek iránt érdeklődőket. Március 2-án 8 órai kezdettel Sipos József Eszter hagyatéka című 2008-as filmje lesz látható a Tabánban. A Márai Sándor írásából készült film a címszereplő, ötvenes éveiben járó Eszter (Nagy-Kálózy Eszter) hányattatásait, érzelmeinek alakulását és emberi kapcsolatait vizsgálja.

Jó nézelődést, jó szórakozást!

 

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr361875476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása