A rideg, mégis magával ragadó skandináv hangulat egyik gyöngyszemét, Tomas Alfredson magyarul az Engedj Be! címet viselő filmje 42 fesztiválon összesen 58 jelölést kapott, amiből végül tizennyolcat váltott díjra. Büszkélkedhet többek között a bostoni filmkritikusok és a brit független filmesek legjobb idegen nyelvű film díjával, elnyerte a göteborgi fesztivál legjobb északi film és legjobb fényképezés díját, a Tribeka filmfesztivál legjobb játékfilmért járó elismerését és még hosszan folytathatnánk a sort.

A 12 éves Oscar (Kåre Hedebrant) egy zárkózott, de mégis átlagosnak tekinthető kisfiú mindennapjait éli egy átlagos stockholmi lakótelepen. Ám a csendes külváros életét brutális gyilkosságok, ezzel egyidőben Oscar életét pedig egy titokzatos lány, Eli (Lina Leandersson) bolygatja meg. A lány hamarosan főhősünk egyetlen barátjává válik, miközben kettejük barátságán keresztül szépen, lassan fény derül kilétére és meghökkentő, egyben megindító történetére.

A John Ajvide Lindqvist regényéből készült rendhagyó vámpírtörténetben Hoyte van Hoytema gyönyörű képei és Johan Söderqvist tökéletes zenéje egy olyan, hátborzongatóan valóságos, mégis meseszerű világba kalauzolják el a nézőt, ahol a vámpírok jószívűek, a barátságok örökre szólnak és a gyerekek mindörökre gyerekek maradnak.

 

Rendezte: Tomas Alfredson
Operatőr: Hoyte van Hoytema
Vágó: Daniel Jonsäter, Tomas Alfredson
Zene: Johan Söderqvist
Szereplők: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar

 

 

Az amerikaiak nem bírnak magukkal…

 

A svéd illetve európai siker látványa és híre megrészegítette az Egyesült Államok filmszakmáját: úgy döntöttek, John Ajvide Lindqvist magyarul is megjelent Hívj be! című könyvéből Matt Reeves (Cloverfield) rendező az amerikai nézők számára is élvezhető horrorfilmet készít. Reeves egy interjúban így értékelte a történetet: „A filmet én egy nehéz helyzetben lévő, 12 éves kiskölyök fantáziálásának tudtam be. Egyszer sem emelkedik el annyira a valóságtól, hogy álomként lehessen tekinteni rá, számomra mégis ez az egyik kulcsfontosságú aspektusa az opusnak. (…) Úgy éreztem, hogy egy hihetetlenül intim történetet lehet elmesélni úgy, hogy közben a zsáner-nyújtotta keretek között maradok.”

Tomas Alfredson nehezményezte, hogy egy ilyen összetett lélektani drámát a tengeren túlon így értékelik, mégis büszke, hogy máshol is felfigyeltek művére.

A Let Me In címet viselő remake-ben Oscar Owenként, Eli pedig Abby-ként jelenik meg, előbbit Kodi Smit-McPhee, utóbbit Chloe Moretz alakítja. 

Az kétségtelen, hogy az eredeti, hamisíthatatlanul észak-európai légkört nem adhatják vissza, amit viszont elvárhatunk, az egy populáris, véres, amerikai horror, de kinek a pap, kinek a papné…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr941807583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TransitG 2010.03.07. 21:34:16

Bocsássa meg a rossz magyar. Én Angliában.

'Let The Right One In' nézd amazing. Ez lesz a következő film amit néz.

Nekem tetszik a gondolat, hogy örökké fiatal!

Angliában van 'Film 2010' a programot a tv. FWTFR van sokkal jobb. Szép volt!
süti beállítások módosítása