Egy elhagyatott, orosz sarkvidéki szigeten, két ember szorgalmasan dolgozik egy kicsiny meteorológiai állomáson. Feladatuk, hogy általános jelentéseket készítsenek a részlegesen radioaktív környezetükről és továbbítsák azokat a központnak rádión keresztül, mely az egyetlen kapcsolatuk a több száz kilóméterre levő civilizációval. Egyikük Sergei, a mogorva, magányos ember. Szigorú napi rutinját betartva próbál dolgozni, ellentétben a nemrég érkezett tanoncával, Pavellel aki frissen megkaparintott diplomájával, úgy döntött a szigeten tölti a nyarat gyakornokként. Sergei éveket „raboskodott” egyedül, így igen nehezen tolerálja új társa bohó, zavaró viselkedését, állandóan bömbölő mp3 lejátszóját és az „idióta videó játékait” (S.T.A.K.E.R. – Shadow of Chernobyl), melyekkel a fojtó unalmat próbálja elűzni. A két ellentétes személyiség közti egyensúly Pavel figyelmetlensége miatt borul fel. Egy elküldetlen jelentés, egy eltitkolt végzetes eredmény, majd a félelmetes igazság felbukkanásának elkerülhetetlen következményei vezetnek a katarzishoz a rideg, sűrű köd által burkolt kietlen világ éles sziklái és romboló hullámai között, a könyörtelen Jeges-tenger morajlásától kísérve.

A rendező, Alexei Popogrebski egy 14 éves korában olvasott naplóból merítette ihletét, melyet N. V. Pinegin jegyzett fel, 1912-ben Georgio J. Sedov tragikus kimenetelű Északi-sarki expedíciója során. A filmet Oroszország legészakibb pontján egy évtizedek óta elhagyatott bázison forgatták.

“I have been fascinated, ever since, by this ability to come to terms with notions of time and space so drastically different from our common scale of hours and minutes, or blocks and metro stops. This film, essentially, is a story of two personal (and incompatible) time-and-space scales.” —Berlinale

IMDB Link

Berlinale Link

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr461794426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása