Olyan hírességek, mint Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Wim Wenders és a mi Gryllus Dorkánk mellett a FOR WHOM THE FILM ROLLS stábja is szeretettel gratulál a hatvanadik születésnapját ünneplő Berlini Filmfesztiválnak.
 
Tekintsük át, mi is történt az elmúlt hat évtizedben!
 
1950. október 9-én ült össze a német és angol városvezetőkből, filmes szakemberekből és újságírókból álló bizottság abból a célból, hogy megalapítsák a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált. Kitűzték az első fesztivál időpontjait, így már semmi sem álhatott az új filmes mustra 1951. júniusi indulásának útjába.
Az évek során sok minden változott – többek között a kiosztott díjak terén is. 1951-ben még összesen nyolc kategóriában adtak elismeréseket: a drámák és a vígjátékok kategóriájában Arany-, Ezüst- és Bronz Medve díjakat; a dokumentumfilmek, a kalandfilmek és a zenei filmek kategóriájában Arany- és Ezüst Medvéket; továbbá díjaztak kultúrával kapcsolatos ismeretterjesztő filmeket, tudományos-ismeretterjesztő filmeket és reklámfilmeket is. Ezzel szemben volt olyan év is, amikor összesen csupán három szobrot osztottak ki.
 
Mivel elég hosszú lenne felsorolni mind az ötvenkilenc (1970-ben nem osztottak ki díjat) Berlinare győztes filmjeit, egy rövid listába szorítom a játékfilmes kategória kiemelkedő alkotásait: (a türelmesebbek illetve a kíváncsibbak pedig itt megtekinthetik az összes díjazottat)
Henri-Georges Clouzot A félelem bére című filmje 1953-ban, Sidney Lumet Tizenkét dühös embere 57-ben, Ingmar Bergman rendezése, A nap vége 58-ban a legjobb filmért Arany Medve díjat kapott. Akira Kuroszawa 1959-ben a Rejtett erődért, Jean-Luc Godard 1960-ban a Kifulladásigért, Jonathan Demme pedig 1991-ben a Bárányok hallgatnakért vihette el a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét. 
Az új évezred első Berlináléjának kiemelkedő alkotója Milos Forman, aki a legjobb rendezőnek járó elismeréssel büszkélkedhet az Ember a Holdon című filmje elkészítésével. 2003-ban az Órákban nyújtott alakításáért mindhárom női főszereplőt (Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore) Ezüst Medvével jutalmazták.
 
 
And the 2010 Golden Bear goes to…” 
 
Az idei év fődíjasa egy török-német koprodukcióban készült film, a Méz Semih Kaplanoglu rendezésében.
A legjobb rendezésért a botrányhős Roman Polanskit díjazták a The Ghost Writer című filmért, aki sajnos házi őrizete miatt nem vehette át személyesen a medve-szobrot.
Két-két díjat zsebelt be a román Florin Şerban filmje, a Ha fütyülni akarok, fütyülök és a Hogyan végződött a nyaram című orosz alkotás is, előbbi a zsűri nagydíjával, az Ezüst Medvével valamint a fesztivál alapítójának nevét őrző, a legtöbb újítással rendelkező alkotásért járó Alfred Bauer-díjjal, utóbbi pedig a legjobb férfi alakításért (Grigorij Dobrigyin és Szergej Puskepalisz) és a legjobb művészi hozzájárulásért járó szoborral lett gazdagabb.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwhomthefilmrolls.blog.hu/api/trackback/id/tr21789758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzás Dániel 2010.03.01. 22:57:31

itt aztán folyik a "berliná" lé.
süti beállítások módosítása